Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.

Σίγουρα πολλοί έχουμε αναγκαστεί να καταλήξουμε σε μια εύκολη λύση όταν το παιδί μας ζητάει κάτι για να παίξουμε. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η λύση μπορεί να είναι το tablet ή η τηλεόραση.

Είναι βέβαιο ότι διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας και το παιδί πολιορκείται από όλα αυτά τα ηλεκτρονικά ερεθίσματα, όμως είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την σωστή και με μέτρο χρήση της τεχνολογίας.

Θα πρέπει  από την πλευρά μας να του δώσουμε να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει με τους γονείς του ή και με τα αδερφάκια του ώστε να περάσει το χρόνου του εξίσου διασκεδαστικά.

Δραστηριότητες

1. Ζωγραφική: Μπορούμε να προτρέψουμε το παιδί μας να ζωγραφίσει. Σίγουρα αν χρησιμοποιούσαμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως ένα καβαλέτο και πινέλα με λαδομπογιές να γινόταν η δραστηριότητα πιο διασκεδαστική από το να είχαμε μόνο ένα μπλοκ ζωγραφικής. Βέβαια και στο μπλοκ μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνικές και να χρησιμοποιήσουμε υλικά που θα κινήσουν περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού όπως: δακτυλομπογιές , τέμπερες και πινέλα. Όταν ολοκληρώσει το παιδί την ζωγραφιά του μπορούμε να την κρατήσουμε σε έναν χώρο που θα αποθηκεύουμε όλα του τα έργα όπως επίσης μπορούμε να κορνιζάρουμε το έργο του ώστε ο μικρός μας καλλιτέχνης να μπορεί να το θαυμάσει στο δωμάτιο του ή σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού μας.

2. Κατασκευές με παιχνίδια: Μπορούμε να παίξουμε με το παιδί μας με κάποιο παιχνίδι όπως τουβλάκια, lego ή κάποιο παρόμοιο που να μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να κατασκευάσουμε. Σίγουρα με τέτοιου είδους παιχνίδια μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνει πιο δημιουργικό και να καλλιεργήσει περισσότερο τις κατασκευαστικές του δεξιότητες. Επίσης μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ την φαντασία του εισάγοντας μια φανταστική ιστορία στο παιχνίδι μας όπως να δημιουργήσουμε ένα κάστρο με ιππότες , ένα γκαράζ για τα αυτοκινητάκια του ή όποια άλλη φανταστική παράσταση θέλουμε ανάλογα με τα παιχνίδια που έχουμε γύρω μας.

3. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική: Για τους μεγάλους και ιδιαίτερα για τις μαμάδες είναι μια απαιτητική καθημερινή διαδικασία. Για τα παιδιά όμως μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα. Αν για παράδειγμα κάποια μέρα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε το παιδί μας αν θέλει να συμμετέχει σε αυτό. Ο τρόπος είναι απλός. Ορίζουμε το παιδί βοηθό μας και αρχίζουμε την διαδικασία ζητώντας από αυτό να ανακατέψει το μείγμα, να μας δώσει κάποια υλικά ή ακόμα και να πλάσει κάποια ζύμη δίνοντάς της τα σχέδια που επιθυμεί. Τέλος, μπορούμε να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να απολαύσουμε την δημιουργία του μικρού μας σεφ.

4. Κυνήγι του θησαυρού: Το παιχνίδι αυτό είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των μικρών μας φίλων. Ο τρόπος για να το οργανώσουμε είναι απλός. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο λευκό χαρτί. Εκεί θα σχεδιάσουμε ένα χάρτη με τα σημεία του σπιτιού, και κάπου μέσα στο χάρτη θα τοποθετήσουμε ένα σημείο όπου θα βρίσκεται ο θησαυρός. Μόλις ολοκληρώσουμε το χάρτη μας μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση και να διασκεδάσουμε.

5. Φτιάχνουμε το δικό μας θέατρο: Συχνά παρατηρούμε ότι στα παιδιά αρέσει πολύ να παίζουν παιχνίδια ρόλων, όπως να παριστάνουν τους γονείς, το γιατρό, τη δασκάλα κ.α. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα σταθούμε μόνο στο παιχνίδι των ρόλων, αλλά θα δημιουργήσουμε το δικό μας θέατρο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε ένα παραμύθι και πριν αρχίσουν τα παιδιά να υποδύονται τους ρόλους της ιστορίας, μπορούμε να τους αναθέσουμε να κατασκευάσουν το δικό τους θέατρο δίνοντάς τους διάφορους ρόλους όπως του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου ή του μουσικού. Τέλος, όταν όλα θα είναι έτοιμα, μπορούμε να καθίσουμε σαν θεατές και να απολαύσουμε την παράσταση των μικρών μας ηθοποιών.

Καλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους,

Μιχαήλ Αλεξίου

 

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ενεργητική ακρόαση :η συνέχεια.
Παραμυθούπολη
Η “επιθετικότητα” των μικρών παιδιών.Τί, πώς, γιατί.
Παραμυθούπολη
Ενεργητική Ακρόαση. Πώς να ακούμε τα παιδιά ώστε να μας μιλούν.