Διατροφή στην προσχολική ηλικία

¨Οχυρώνοντας τον οργανισμό μας¨

 

Η σωστή διατροφή και η πρόσληψη ποικιλίας τροφών στην προσχολική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη του οργανισμού μέχρι και την ενηλικίωση μας.

Προσχολική ηλικία (1-5 ετών)

Σε αυτή την περίοδο παρατηρούμε ότι τα παιδιά αρχίζουν και αποκτούν μεγάλη κινητικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη ανάγκη για τροφές  πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη θωράκιση του οργανισμού των παιδιών.  Συμφωνά με ιατρούς και διατροφολόγους, σημαντικά στοιχεία στην παιδική διατροφή είναι:

  • Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, τη διατήρηση υγιούς δέρματος, ούλων, οστών, δοντιών και ματιών. Τη βρίσκουμε στο σολομό, τον κρόκο του αυγού, τα γαλακτοκομικά και το συκώτι.
  • Βιταμίνη D: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει τα οστά. Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, τους κρόκους των αυγών, στα λιπαρά ψάρια και στην έκθεση στον ήλιο.
  • Βιταμίνη Κ:Είναι σημαντική για το αίμα μας καθώς βοηθά στη σωστή πήξη του. Τη βρίσκουμε στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι. Η έλλειψη βιταμίνης Κ έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σιδήρου η οποία προκαλεί αναιμία, κάτι που εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία.

Βιταμίνη C: Δυναμώνει τα τείχη των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, τα μούρα, τις πιπεριές, το μπρόκολο, τις πατάτες και στην πλειονότητα των φρούτων και λαχανικών.

Ασβέστιο: Συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και του ύψους καθώς και στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Το βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, το σπανάκι και τα πράσινα λαχανικά, στις σαρδέλες, τα όσπρια και το ταχίνι.

Η ένταξη όλων των  βιταμινών και ιχνοστοιχείων στη διατροφή ενός παιδιού αφενός συμβάλλει σε μία σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού, και αφετέρου βάζει τα θεμέλια για τις σωστές διατροφικές του συνήθειες που θα το ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή του.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                 Μιχαήλ Αλεξίου

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like